Domače tekme so posebne tudi zaradi Tigric

Zapis iz ‘Jungle’

V klubu ameriškega nogometa Domžale Tigers že nestrpno pričakujemo nedeljsko tekmo. V goste prihaja ekipa Hammers iz mesteca Schwaz v bližini Innsbrucka. V lanski sezoni so obe tekmi tesno dobili Avstrijci, letos pa seveda vsi upamo na drugačen razplet.

Po dvotedenskem prazničnem oddihu, so se igralci ta ponedeljek ponovno zbrali na skupnem treningu odločni in pripravljeni na nove izzive. Glavni trener Matic Pirnat je bil zadovoljen z energijo in zavzetostjo na igrišču. Videlo se je, da fantje med prazniki niso samo počivali, ampak da so bili aktivni, nekateri so bili v hribih ali na morju, številni so trenirali individualno in v manjših skupinah v fitnesu Hiše na travniku v Dobu pri Domžalah. Prve tri tekme v avstrijski ligi AFL so naši Tigri sicer izgubili, a predvsem na zadnji tekmi v Gradcu pokazali pravi obraz, izjemno borbenost in ekipni duh. Še posebej se je to videlo pri igri v obrambi, napredek pa lahko na prihajajoči tekmi pričakujemo tudi od napada, ki je zaradi poškodb nekoliko spremenjen, igralci pa v novih vlogah sedaj prihajajo v pravo formo.

Vabljeni torej v Športni park Domžale, začetek teme bo ob 14h, seveda bo poskrbljeno za hrano in pijačo, pester bo tudi ostali spremljevalni program, z družabnimi igrami in srečelovom med polčasom. Poleg naših tigrov na igrišču, bodo torej aktivne tudi tigrice – članice našega kluba, ki pri organizaciji dogodkov in tekem vedno priskočijo na pomoč, tako da si domačih tekem brez njih sploh ne znamo predstavljati. Vendar to niso samo podpornice kluba Domžale Tigers in zveste navijačice, ampak tudi športnice, ki sestavljajo žensko ekipo v flag footballu – Tigers W. Tudi one nastopajo v Avstriji, v ligi za ženski ameriški nogomet z zastavicami in ob tej priložnosti bomo malo več pozornosti namenili prav njim.

S tem namenom sem se o njihovi ekipi pogovarjal z Matijo Klančarjem, ki je že drugo sezono  trener in vodja. Ženska ekipa Tigers W sicer obstaja še nekoliko dlje, od rekreativnih začetkov do danes pa so se razvile v pravo tekmovalno moštvo, ki tretje leto zapored uspešno nastopa v Avstriji. Dekleta so vsako leto boljša, lani so sezono končala na 4. mestu, tudi letos pa v desetčlanski ligi (lani je bilo ekip 8) merijo visoko. Sezono so namreč začele s tremi visokimi zmagami na prvem izmed devetih turnirjev za razvrstitev, katerim bo sledil zaključni turnir najboljše šesterice.

V letošnji ekipi je sicer nekaj sprememb, ostalo je 9 deklet, kar je nekaj manj kot lani,  vendar pa vse zelo zavzeto trenirajo in tvorijo močno, enakovredno ekipo. Mesto podajalke je prevzela Karin Lah, ki se je v tej ključni vlogi odlično znašla in dobro sodeluje s svojimi soigralkami. Na prvih treh tekmah jim je to odlično uspevalo, saj so prav vse prispevale svoj delež k zmagam (na igrišču je sicer na enkrat 5 igralk).

Trener Matija poudarja, da je dober začetek predvsem motivacija in potrditev dobrega dela pred naslednjimi tekmami. Čaka jih še 8 turnirjev, pričakujejo pa vedno težje tekme, saj se kvaliteta igre vseh ekip tekom sezone povečuje, najmočnejše tekmice pa še pridejo na vrsto. Zato je pomembno, da se pripravljajo na vsak turnir posebej in se s čim boljšo popotnico uvrstijo na zaključni turnir, kjer nato odločajo malenkosti in dnevna forma.

Večino zime sicer tigrice niso imele na voljo telovadnice za skupne treninge, tako kot so jo imele lani, a seveda niso počivale. Nekajkrat so se priključile drugim ekipam, predvsem pa so pridno trenirale v fitnesu Hiše na travniku, se skupaj kondicijsko in fizično pripravljale, kar se je ob začetku skupnih treningov marca zelo poznalo. Od takrat naprej trenirajo trikrat tedensko v Športnem parku Domžale. Zanimivo je, da se treningom priključujeta tudi dva ali včasih trije fantje iz ekipe u-15 v flag footballu. Tako se na treningih zagotovi boljša konkurenca in večje število sodelujočih za izvedbo različnih vaj in same igre pet proti pet. Matija ugotavlja, da so takšni treningi koristni za vse in da se iz njih veliko naučijo, ob tej priložnosti je tudi zalo je pohvalil fante, ki sodelujejo na treningih z dekleti.

Na treningih skušajo tudi čim bolje analizirati posnetke svoje igre, odpraviti napake in se vez čas izboljševati. Pred turnirji si pogledajo tudi igre nasprotnic in se nanje ustrezno pripravijo. Čeprav po izkušnjah še zaostajajo za večino svojih tekmic, se pozna da v Avstriji nastopajo tretje leto in niso več novinke v tem tekmovanju. Letos so bila dekleta s trenerjem tudi na tri dnevnih zaključnih pripravah v Portorožu, ki so odlično uspele.

V klubu Domžale Tigers smo vsekakor zelo veseli, da poleg članske tackle ekipe in mladinskega pogona uspešno deluje tudi ženska ekipa. Potekali so zelo resni pogovori, da bi se eden izmed 9-ih turnirjev avstrijske lige letos odvil v Domžalah, praktično je bilo že vse dogovorjeno, a so nato na avstrijski zvezi spremenili načrte. Svetovno prvenstvo za dekleta v flag footballu bo letos namreč v Panami in Avstrijska reprezentanca bo pred tem imela daljše priprave, tako da je termin za turnir pri nas tokrat odpadel, saj se ni bilo mogoče logistično uskladiti. Vsekakor pričakujemo in upamo, da bo to takšnega turnirja prišlo naslednje leto in da bomo lahko naša dekleta vsi podprli z domačih tribun. Še pred tem je v jeseni, po zaključku sezone v Avstriji, v načrtu prijateljski turnir z mednarodno udeležbo, ki ga želimo organizirati pri nas v Domžalah. S tem bi izboljšali prepoznavnost in popularizirali ta šport pri nas, ekipa tigric je namreč edina v Sloveniji, ki trenutno redno tekmuje. Pridno trenirajo tudi dekleta v Slovenski Bistrici, v preteklosti pa je že uspešno deloval tudi klub v Ljubljani. Vsi ljubitelji ameriškega nogometa pri nas si zagotovo želimo, da bi tudi med dekleti ta šport postal bolj razširjen.

O naših tigricah bomo torej zagotovo v prihodnosti še pisali, novice o njihovih tekmah lahko spremljajte tudi na Facebook strani ‘Tigers W’, všečkajte jih, poiščite na instagramu in poleg članske ekipe podprite tudi njih. Se vidimo v nedeljo & Welcome to the Jungle!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.