NFL Draft

Kaj je nabor igralcev lige NFL (NFL Draft)?

Vsako leto v mesecu aprilu poteka nabor igralcev lige NFL. Ekipe v svoje vrste izbirajo igralce po obratnem vrstnem redu od njihove končne uvrstitve v prejšnji sezoni. Igralci, med katerimi lahko ekipe izbirajo, največkrat prihajajo iz različnih univerz iz Združenih držav Amerike. Na nabor pa se lahko prijavijo tudi igralci iz ostalih različnih lig po svetu (AFL, CFL, GFL…). Prvi nabor igralcev se je odvil v letu 1936 in od takrat naprej je nabor igralcev potekal prav vsako leto.

Kako poteka nabor igralcev lige NFL?

Nabor igralcev je razdeljen na 3 dni ter skupnih 7 krogov. Prvi dan se opravi prvi krog nabora, drugi dan se opravita drugi ter tretji krog nabora, tretji dan pa se opravijo še preostali štirje krogi nabora. V vsakem krogu je izbranih 32 igralcev. Prav tako je k naboru po zapleteni in nikoli izdani formuli s strani NFL-a dodanih še 32 kompenzacijskih izborov, ki se dodelijo nekaterim ekipam kot kompenzacija izgubljenih igralcev v obdobju po končani sezoni. Skupno je na naboru 256 izborov igralcev.

Kje poteka nabor igralcev lige NFL?

Nabor igralcev je med letoma 1936 – 1965 potekal v različnih krajih ekip, ki so sodelovale na naboru. Med letoma 1965 – 2014 je nabor potekal na sedežu NFL-a v New York-u, od leta 2015 naprej pa je kraj nabora igralcev vnaprej določen po različnih krajih ZDA.

Najverjetnejši 1. izbor letošnjega drafta – Joe Burrow (AP Photo/Thomas Graning)

Nabor igralcev 2020 – kratke informacije:

Letošnji in hkrati 85. vsakoletni nabor igralcev bo potekal med 23. ter 25. aprilom. Nabor igralcev bi moral potekati v Las Vegasu, vendar bodo zaradi trenutne situacije s koronavirusom nabor izvedli virtualno. Vsi, ki bodo vključeni na naboru igralcev, bodo nabor opravljali od doma. Vseh 32 ekip bo združenih v eno video konferenco preko modificiranega programa Microsoft Teams, prav tako pa bodo imeli ločeno video povezavo do članov zveze NFL.

Kaj je “mock draft”?

Mock draft je z drugo besedo projekcija izborov na prihajajočem naboru igralcev. Veliko analitikov se vsako leto pred naborom igralcev trudi predvideti, katerega igralca bo določena ekipa izbrala na naboru.
Tudi naš član Rok Gregorič se je lotil takšnega “mock draft-a”, ki si ga lahko ogledate na naslednji povezavi: KLIK

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja